ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΜΑΣ


ΑΝΤΙΜΗΝΣΙΟ [1]: ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ (ΑΝΩ ΚΕΦΑΛΑ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ)
Ζωγραφισμένο σε λινό ύφασμα με φόδρα διαστάσεων 63,5 εκατ.*70 εκατ.

Στο κέντρο του αντιμηνσίου και στο πάνω μέρος υπάρχει ο Σταυρός με την επιγραφή Ι.Ν.Β.Ι (Ιησούς Ναζωραίος, Βασιλέας Ιουδαίων) και γύρω από το Σταυρό τα όργανα του Πάθους (λόγχη - κάλαμος - σπόγγος) και στη βάση του Σταυρού δεσπόζει η παράσταση του Επιταφίου.
Η κεντρική παράσταση πλαισιώνεται από τέσσερα κυκλικά μετάλλια με ζωγραφισμένα σε προτομές τα αποκαλυπτικά σύμβολα των Ευαγγελιστών. (Πάνω αριστερά ο αετός που συμβολίζει τον Ιωάννη, πάνω δεξιά ο άγγελος που συμβολίζει τον Ματθαίο, κάτω αριστερά ο λέοντας που συμβολίζει τον Μάρκο και κάτω δεξιά ο μόσχος που συμβολίζει τον Λουκά.
Οι χρωματικοί τόνοι της σύνθεσης είναι γενικά απαλοί και μπορούμε να πούμε ότι η όλη σύνθεση είναι γενικά λαϊκότροπη.
Στο πάνω οριζόντιο τμήμα και ανάμεσα στα όργανα του πάθους υπάρχει επιγραφή που λέει: «ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΑΙ ΙΕΡΟΝ ΤΟΥ ΤΕΛΕΣΘΑΙ ΔΙ ΑΥΤΟΥ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΙΕΡΟΥΡΓΙΑΣ», ενώ το κάτω οριζόντιο τμήμα καταλαμβάνει η επιγραφή καθιέρωσης: «ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΕΝ ΕΤΕΙ ΑΩΛΕ (1835) ΜΗΝΙ ΟΚΤΩΜΒΡΙΩ». Το αντιμήνσιο έχει φόδρα από καφέ ανοιχτό λεπτό ύφασμα.
Από την επιγραφή πληροφορούμεθα ότι το Αντιμήνσιο το καθηγίασε ο επίσκοπος Κυδωνίας και Κισσάμου ΑΡΤΕΜΙΟΣ το έτος 1835.
Όταν το 1821 στις 19 Μαΐου απαγχονίστηκε ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Κισσάμου και Σελίνου Μελχισεδέκ Δεσποτάκης η επισκοπή Κισσάμου καταργήθηκε και ξαναϊδρύθηκε το έτος 1860. Συγχωνεύθηκε με την Μητρόπολη Κυδωνίας . Ο επίσκοπος ΑΡΤΕΜΙΟΣ είναι επίσκοπος της ενιαίας Μητρόπολης Κυδωνίας και Κισσάμου ο οποίος και χειροτονήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1831 και κοιμήθηκε το έτος 1846 [2].

antiminsioMetamorfosis.JPG1. ΑΝΤΙΜΗΝΣΙΟ (αντιμήνσιο). Ύφασμα με Θρησκευτικές παραστάσεις που χρησιμοποιείται ως φορητό Ιερό Θυσιαστήριο και αναπληρώνει την Αγία Τράπεζα.(Πρόθεση αντί και λατινικό mensa ), για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας σε μέρη όπου λείπει εντελώς η Αγία Τράπεζα (πλοίο- ύπαιθρο κ.τ.λ.) ή υπάρχει αλλά είναι ακαθιέρωτη(χωρίς εγκαίνια) όπως π.χ. (Παρεκκλήσιο - Ερημητήριο κ.τ.λ.

2. Αντιγράφουμε από το ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Κοζύρη
(........1831 Νοεμβρίου 8 Εχειροτονήσανε τον Άγιο Κυδωνίας (Αρτέμιον) εις τα 1846 εκοιμήθη..)
Ανατύπωσης από τα Κρητικά Χρονικά τόμος 47 σελ. 173-200, 1969