Πώς να δημοσιεύσετε υλικό


Δικαίωμα δημοσίευσης έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη. Η δημοσίευση υλικού είναι απλή διαδικασία και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις Πληροφορικής. Παρ' όλα αυτά, παρακάτω θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες βήμα προς βήμα. Αν θέλετε εκτυπώστε αυτή τη σελιδα, ώστε όταν δημοσιεύετε ένα κείμενο να έχετε μπροστά σας τις οδηγίες δημοσίευσης.

Δημιουργία σελίδας

 • Δημιουργήστε μια νέα σελίδα πατώντας το κουμπί "New Page" που βρίσκεται στο κεντρικό μενού.
 • Δώστε ως όνομα στη σελίδα (στα ελληνικά) τον τίτλο του θέματος που θα δημοσιεύσετε, π.χ., Απόστολος Τίτος (κατηγορία "Τοπικοί άγιοι"), Ναός Αγίου Τίτου Ηρακλείου (κατηγορία "Ναοί-Προσκυνήματα"). Για λόγους ομοιομορφίας, συστήνουμε οι τίτλοι να είναι σε μικρά και όχι κεφαλαία γράμματα.
 • Τα λήμματα καταχωρίζονται αλφαβητικά. Για τις ανάγκες της ορθής και πρακτικής ταξινόμησης συστήνουμε λιτούς-σύντομους τίτλους, δηλωτικούς με άμεσο τρόπο του κεντρικού θέματος. Π.χ., εάν ένα λήμμα ξεκινά "Άγιος Νεομάρτυρας..." θα ταξινομηθεί αλφαβητικά μαζί με άλλα λήμματα που ξεκινούν "Άγιος...". Εάν γράψουμε "Ο 'Αγιος Νεομάρτυρας..." ή "Σύντομη ιστορία του Αγίου...", τότε το λήμμα μας θα ταξινομηθεί αλφαβητικά στο γράμμα "Ο..." ή στο γράμμα "Σ...".

Ορισμός ετικετών

 • Στη θέση "Add Τags", γράψτε τις ετικέτες (κατηγορίες-ενότητες) που ανήκει το θέμα σας. Στα κύρια άρθρα που αφορούν στις βασικές ενότητες του wiki, προτείνεται να δηλωθούν 4 ετικέτες για το χαρακτηρισμό του θέματος ως προς α) το είδος του υλικού, β) το Νομό, γ) τη Μητρόπολη και δ) την ένταξη στο Γενικό Αλφαβητικό Κατάλογο. Προτεινόμενες ετικέτες για το είδος του υλικού (βασικές ενότητες του wiki) είναι οι εξής: "Βιβλιογραφία", "Εικόνες-Κειμήλια", "Ιστορικά γεγονότα", "Ιστορικά πρόσωπα", "Ιστορικές τοποθεσίες-Μνημεία", "Μητροπόλεις-Επισκοπές", "Μοναστήρια-Ησυχαστήρια", "Ναοί-Προσκυνήματα", "Παραδόσεις-Έθιμα" και "Τοπικοί Άγιοι". Μόλις γράψετε το πρώτο γράμμα μιας ετικέτας θα εμφανιστεί η υπάρχουσα λίστα ετικετών. Επιλέξτε την κατάλληλη και πατήστε "enter". Η οργάνωση ετικετών είναι σημαντική για τη διευκόλυνση της αναζήτησης του υλικού. Π.χ., στο λήμμα "Άγιος Μηνάς Ηρακλείου" μπορούν να δηλωθούν τρεις ετικέτες: "Ναοί-Προσκυνήματα", "Νομός Ηρακλείου" και "Αρχιεπισκοπή Κρήτης". Έτσι το λήμμα αυτό θα εμφανίζεται στους καταλόγους και των τριών ετικετών. Όταν συμπληρώσετε αυτά τα στοιχεία πατήστε "Create" για να δημιουργηθεί η σελίδα σας. Όταν πατήσετε "Create" θα οδηγηθείτε αυτόματα στο περιβάλλον επεξεργασίας της σελίδας σας ("ΕDIT").

Επεξεργασία σελίδας

 • Όταν εργάζεστε σε περιβάλλον επεξεργασίας ("ΕDIT") μιας σελίδας, θα δείτε μια μικρή εργαλειοθήκη με τα βασικά κουμπιά επεξεργασίας κειμένου. Αντιγράψτε από τον κειμενογράφο σας (Word) το κείμενο και επικολλήστε το (με δεξί κλικ και "Επικόλληση") στη σελίδα.
 • Τα κείμενα πρέπει να είναι πολύ σύντομα, μία παράγραφος έως μία σελίδα Α4 στην περίπτωση σπουδαίου θέματος. Προτείνουμε μορφή γραμματοσειράς Arial, μέγεθος 12 px, σε όλο το κείμενο, δηλ. το στυλ "Normal". Είναι σημαντικό να ορίσετε τους αρχικούς τίτλους ως επικεφαλίδες "Heading 1" και όχι "Normal" (δείτε τα κουμπιά στη γραμμή επεξεργασίας). Αποφύγετε σύνθετες μορφοποιήσεις, καλλιτεχνικό κείμενο, σκιάσεις κτλ. Εάν για οποιοδήποτε λόγο το κείμενό σας δεν εμφανίζεται σωστά, στο επιθυμητό μέγεθος κτλ., πατήστε το κουμπί [Τ] (Style Text) και επιλέξτε την επιθυμητή μορφοποίηση (μέγεθος Νormal, 100 %, γραμματοσειρά Arial).

Εισαγωγή εικόνας

 • Προσοχή: Το υλικό πρέπει να είναι μόνο κείμενο, χωρίς εικόνες. Για να δημοσιεύσετε μια εικόνα πρέπει να την έχετε αποθηκεύσει χωριστά από το κείμενο, ως αρχείο jpg. Για να τη δημοσιεύσετε σε μια σελίδα, μεταβείτε στη λειτουργία "EDIT", με το ομώνυμο κουμπί που βρίσκεται σε όλες τις ενεργές σελίδες, και πατήστε το κουμπί "File". Πατήστε "Upload Files" για να εντοπίστε το αρχείο της εικόνας από τα έγγραφά σας και πατήστε "Άνοιγμα". Προσέξτε να είναι ενεργοποιημένη η εντολή "Embed File" και στη συνέχεια πατήστε πάνω στο αρχείο της εικόνας που θέλετε να εισάγετε.Αν θέλετε, ορίζετε στοίχιση στην εικόνα σας (Αlignment). Σημαντική παρατήρηση: Προσέξτε ώστε οι εικόνες να έχουν μικρό μέγεθος (έως 200 kb) και διαστάσεις (το ανώτερο 15χ15 cm) ώστε να είναι χρηστικές. Εάν χρειάζεται μειώστε τον όγκο και τις διαστάσεις των φωτογραφιών με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Εάν δεν γνωρίζετε πώς γίνεται επικοινωνήστε με τη διαχείριση του wiki για εύρεση άλλης λύσης.

Εισαγωγή συνδέσμων

 • Οι προχωρημένοι χρήστες μπορούν να ορίσουν συνδέσμους (links) προς άλλες σελίδες ή και ενότητες της ίδιας σελίδας (anchors) . Σε πρώτη φάση, θα γίνουν οι κυρίως δημοσιεύσεις και στη συνέχεια οι συντάκτες μπορούν να τοποθετήσουν, όπου χρειάζεται, συνδέσμους και παραπομπές, για τη διασύνδεση των περιεχομένων. Για να ορίσουμε ένα σύνδεσμο, επιλέγουμε τη λέξη, τη φράση ή το αντικείμενο που θέλουμε να τοποθετήσουμε υπερσύνδεση και πατούμε το κουμπί "Link" στην εργαλειοθήκη της επεξεργασίας κειμένου. Επιλέγουμε τη σελίδα στην οποία θέλουμε να παραπέμψουμε, πατώντας "Choose an existing page" ή γράφουμε τη διεύθυνση εξωτερικής σελίδας στο internet (extenal link) ή ορίζουμε τον επιθυμητό εσωτερικό σύνδεσμο (anchor) εάν θέλουμε να παραπέμψουμε στο εσωτερικό της σελίδας που επεξεργαζόμαστε ή κάποιας άλλης και στο τέλος πατούμε "Add Link". Εάν θέλουμε να καταργήσουμε ένα σύνδεσμο τον επιλέγουμε πατώντας διπλό κλικ πάνω του και επιλέγουμε "Remove Link".
 • Εάν εισάγουμε σε μια νέα σελίδα ένα κείμενο που ήδη περιέχει συνδέσμους προς άλλες σελίδες ή ηλεκτρονικές παραπομπές (anchors), οι σύνδεσμοι ίσως δεν λειτουργήσουν ή δεν εμφανίζονται σωστά. Εάν συμβαίνει αυτό πρέπει να τους καταργήσουμε πριν εισάγουμε το κείμενο και να φτιάξουμε τους συνδέσμους μας ένα - ένα στο περιβάλλον επεξεργασίας του wiki.
 • Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε από την αρχή ηλεκτρονικές παραπομπές, μπορούμε επίσης να πατήσουμε το κουμπί "Widget" και στη συνέχεια την επιλογή "Reference" και μετά "Embed Reference Marker".

Εισαγωγή εφαρμογών

 • Εάν θέλετε, με τη βοήθεια του "Google Maps" μπορείτε να ορίσετε τη γεωγραφική θέση του θέματος που έχετε δημοσιεύσει ή και να δημοσιεύσετε στο χάρτη σχετικές πληροφορίες. Οι προχωρημένοι χρήστες, μπορούν να ορίσουν υπερσυνδέσμους προς άλλες σελίδες. Σε πρώτη φάση, θα γίνουν οι κυρίως δημοσιεύσεις και στη συνέχεια οι συντάκτες θα τοποθετούν, όπου χρειάζεται, συνδέσμους και παραπομπές, για τη διασύνδεση των περιεχομένων. Επίσης, πατώντας το κουμπί "Widget" θα βρείτε πολλές εφαρμογές και δυναμικά εργαλεία τα οποία, όμως, προτείνεται να μη χρησιμοποιηθούν στην αρχική φάση.

Αποθήκευση σελίδας

 • Στο τέλος κάθε θέματος, υπογράψτε κάθε κείμενο που είναι δικό σας ή εάν θέλετε γράψτε "Μαθητική ομάδα του ... (σχολείου τάδε)". Συστήνουμε στις δημόσιες σελίδες να μην αναγράφονται στοιχεία μαθητών, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα.
 • Όταν τελειώσετε, πατήστε το κουμπί "Save" για να αποθηκευτεί το υλικό σας. Όταν θέλετε να κάνετε κάποια διόρθωση ή να επεξεργαστείτε ξανά τη σελίδα σας, πατήστε "Manage Wiki" και στη συνέχεια το κουμπί "Pages". Επιλέξτε τη σελίδα σας από το γενικό κατάλογο και στη συνέχεια πατήστε το κουμπί "EDIT" που βρίκεται στη δεξιά πλευρά της.

Εύρεση σελίδας

 • Για να βρείτε ξανά τη σελίδα που δημιουργήσατε πατήστε "Manage Wiki", στις επιλογές του κεντρικού μενού, και στη συνέχεια το κουμπί "Pages". Επιλέξτε τη σελίδα σας από το γενικό κατάλογο και στη συνέχεια πατήστε το κουμπί "EDIT", για να την επεξεργαστείτε.
 • Ακόμη, μπορείτε να γράψετε τον τίτλο της ή λέξεις από το περιεχόμενό της στη μηχανή αναζήτησης του wiki.

Κλείδωμα σελίδας

 • Οι διαχειριστές μπορούν να κλειδώσουν κάθε σελίδα που δημοσιεύεται ώστε να μην γίνονται επεμβάσεις από τρίτους. Το δικαίωμα αυτό δεν έχει δοθεί στα απλά μέλη. Για να κλειδώσετε ή να ξεκλειδώσετε μια σελίδα πατήστε "Manage Wiki", την επιλογή "Pages" και αφού επιλέξετε τη σελίδα με "ν" πατήστε το κουμπί "Lock" ή "Unlock" ανάλογα.

Αριθμός δημοσιεύσεων

 • Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό σελίδων και θεμάτων που μπορεί να δημοσιεύσει κάθε μέλος.
 • Εάν θέλετε να δημοσιεύσετε υλικό για ένα λήμμα που ήδη υπάρχει, δημιουργήστε μια νέα σελίδα, σύμφωνα με τις οδηγίες και στον τίτλο της γράψτε το κατάλληλο κεφαλαίο γράμμα, π.χ. "Άγιος Τίτος (Β΄)", "Άγιος Τίτος (Γ΄)" κοκ.

Υποδείγματα

Πνευματικά δικαιώματα

 • Είναι σημαντικό να καθοδηγούμε τα παιδιά να μην αντιγράφουν έτοιμα κείμενα από βιβλία ή το διαδίκτυο και οπωσδήποτε όπου χρειάζεται να αναφέρουν την πηγή προέλευσης του υλικού.

Βοήθεια

 • Εάν έχετε δυσκολίες στη δημοσίευση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το διαχειριστή ή ακόμη να αποστείλετε το υλικό σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επίσης, για κάθε απορία ή ανάγκη μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από άλλα μέλη του wiki, δημιουργώντας μια συζήτηση (πατώντας στο κεντρικό μενού το κουμπί "DISCUSSION" και στη συνέχεια το κουμπί "New Post").
 • Επιπλέον, εάν πατήσετε το κουμπί "Help" στο χώρο του κεντρικού μενού στην κεφαλίδα μπορείτε να πάρετε βοήθεια για όλα στα θέματα (στην αγγλική γλώσσα).