Δυτικά της Μονής Οδηγήτριας στην τοποθεσία «ΑΓΙΟΥΣ» του όρους Ράξος βρίσκεται η Μονή των Αγίων Ευτυχίου και Ευτυχιανού. Στην περιοχή αυτή κοντά στο γκρεμισμένο ναό των Αγίων κτίστηκε πρόσφατα νέος περικαλής ναός προς τιμή των Αυτάδελφων Ευτυχίου - Ευτυχιανού και Κασιανής. Η οικοδόμηση του ναού ξεκίνησε στις αρχές του έτους 2008 μετά από την έγκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας και της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, και ολοκληρώθηκε το καλόκαίρι του έτους 2009.Ο Νέος Ναός των Αγίων Ευτυχίου-Ευτυχιανού και Κασσιανής εγκαινιάστηκε την Κυριακή 8 Μαΐου 2011 από τον οικείο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριο με τη συμμετοχή των Πατέρων της Ιεράς Μονής μας Κληρικών Και πολλών πιστών από τη περιοχή της Μεσαράς και Ηρακλείου μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα. Κατά τη τελετή αυτή έγινε και η επίσημη επαναλειτουργία της παλαιάς Μονής των Αγίων Ευτυχιανών ως Γυναικείο Κοινόβιο , Μετόχιον της Ιεράς Σταυροπηγιακής – Πατριαρχικής Μονής Οδηγητρίας, με την έγκριση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Σύμφωνα με την παράδοση, στον τόπο αυτό ασκήτεψαν οι αδελφοί Ευτύχιος και Ευτυχιανός. Μετά την ταφή των δύο Αγίων στη θέση αυτή ολόκληρη η περιοχή πήρε το όνομά τους, «στους Αγιούς», δηλαδή στον τόπο των Αγίων.Η αδελφή των Αγίων, Κασσιανή ασκήτεψε σε σπηλιά που βρίσκεται σε απόκρημνο μέρος - στο ακρωτήριο Λίθινο ή Κεφάλι- στην ονομαστή «Σπηλιά της Κασσιανής» η «σπηλιά της καλόγριας».
Ο Άγιος Ευτύχιος διετέλεσε Επίσκοπος Γόρτυνας και Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Εικάζεται ότι αποσύρθηκε λόγω των διωγμών κατά της εκκλησίας, ή εκδιώχθηκε στο όρος Ράξος όπου ασκούσε τα καθήκοντά του με τον αδελφό του, το μοναχό Ευτυχιανό. Ο Άγιος Ευτυχιανός βρήκε μαρτυρικό θάνατο έξω από το χωριό Λίσταρος, στην τοποθεσία «Μαναριά», εκεί που σήμερα βρίσκεται το εξωκκλήσι του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Πάνω στο βράχο που μαρτύρησε αποτυπώθηκαν το χέρι και η τσεκουριά (μαναριά). Τα δύο αδέλφια, Ευτύχιος και Κασσιανή, κήδεψαν τον Άγιο Ευτυχιανό σε σπηλιά όπου ετάφη αργότερα και ο Επίσκοπος Ευτύχιος, σύμφωνα με την επιθυμία του. Η σπηλιά αυτή λειτουργεί σήμερα ως εξωκλήσι της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας, προς τιμή των τριών αυταδέλφων αγίων και γιορτάζουν στις 17 Αυγούστου.

www.imga.gr/new/eftixianos.htmΜιχάλης Μ.